Lovforslag: Nye skærpede krav til udstationering af udenlandske medarbejdere
Lovforslag om ændring af lov om udstationering og udlændingeloven med henblik på at skærpe kravene til oplysning ved udstationering af udenlandske medarbejdere
Regeringen har ved begyndelsen af det nye folketingsår fremsat et lovforslag om ændring af lov om udstationering og udlændingeloven med henblik på at skærpe kravene til oplysning ved udstationering af udenlandske medarbejdere. Lovforslaget er et led i den politiske aftale som regeringen m.fl. har indgået om en styrket indsats mod social dumping.
Registrering af oplysninger i RUT
Udenlandske virksomheder, der midlertidigt leverer tjenesteydelser i Danmark, har i forvejen pligt til at anmelde visse oplysninger til Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT) bl.a. virksomhedens navn og adresse, dato for påbegyndelse og afslutning af tjenesteydelsen mv. Anmeldelsespligten gælder både virksomheder med ansatte og selvstændigt erhvervsdrivende uden ansatte i visse risikobrancher.
Det foreslås nu, at anmeldelsespligtige udenlandske virksomheder desuden skal uploade yderligere dokumenter, herunder kopi af tjenesteydelsesaftalen samt ansættelseskontrakter og opholds- og arbejdstilladelser for udstationerede tredjelandsstatsborgere. Dette med henblik på at understøtte myndighedernes håndhævelse af reglerne om lovligt ophold i Danmark for udstationerede udenlandske medarbejdere.
Manglende eller urigtig anmeldelse kan straffes med bøde. Denne del af lovforslaget forventes at træde i kraft d. 1. januar 2026.
Legitimationskrav
Derudover foreslås det, at Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) ved kontrolbesøg i virksomheder kan kræve, at medarbejderne kan identificere sig, dvs. SIRI skal kunne anmode de personer, der vurderes at udføre beskæftigelse i en virksomhed, om at fremvise gyldig legitimation. Vurderingen af, hvornår en medarbejder skal fremvise legitimation, vil bero på SIRIs observationer i den pågældende situation.
Gyldig legitimation er f.eks. pas, kørekort eller sundhedskort og kan for udenlandske arbejdstagere ligeledes være visum, ID-kort eller opholdskort, forudsat at det er udstedt af en offentlig myndighed.
Dette foreslås med henblik på, at SIRI kan verificere oplysninger, som fremkommer under et kontrolbesøg ved søgning i udlændingeregistrene og kontrollere, at medarbejderne arbejder lovligt. Ved manglende overholdelse vil SIRI vurdere, om der er grundlag for at inddrage en opholds- eller arbejdstilladelse, og om medarbejdere eller virksomheden skal politianmeldes.
Ligeledes vil der blive stillet krav om, at de anmeldelsespligtige udenlandske virksomheder skal sikre, at alle medarbejdere, der beskæftiges af den pågældende virksomhed, kan fremvise gyldig legitimation til Arbejdstilsynet. Dette kan forekomme enten ved anmodning herom eller ved tilsynets besøg. Det foreslås med henblik på at sikre, at der er sket korrekt anmeldelse i RUT. Kravet omfatter også virksomheden selv, herunder hvor denne er selvstændigt erhvervsdrivende uden ansatte.
Ikrafttræden
Det forventes, at de nye regler vil træde i kraft d. 1. januar 2025, dog med undtagelse af den skærpede registreringspligt i RUT, der først forventes af træde i kraft 1. januar 2026.
Hos Hulgaard Advokater står vi klar til at rådgive dig om de nye regler
Kontakt derfor gerne advokat Kristine Mølgaard Mogensen på tlf. 38 40 42 40 eller kmm@hulgaardadvokater.dk, hvis du har brug for rådgivning.