Skatteproces / Klage over Skattestyrelsens afgørelser
Klage over Skattestyrelsens afgørelser
Skattestyrelsens afgørelser kan påklages. Først i det administrative system og dernæst til domstolene.
Klager over indkomstskat, moms, afgifter mv. kan indgives til et skatteankenævn, klager over ejendomsvurderinger indgives til vurderingsankenævnene og klager over registreringsafgift mv. indgives til motorankenævnene.
I alle tilfælde kan man i stedet klage over afgørelser til Landsskatteretten. Ankenævnene dækker lokale områder, mens Landsskatteretten dækker hele landet. Eksempelvis er der pt. 19 skatteankenævn. Det er den, der ønsker at klage over afgørelsen, der i første række bestemmer, om klagen ønskes henvist til et ankenævn eller til Landsskatteretten.
Alle klager skal indsendes til Skatteankestyrelsen, der fungerer som sekretariat for ankenævnene og for Landsskatteretten. Skatteankestyrelsen behøver ikke altid henvise klagen til den instans, som klageren har ønsket.
Landsskatteretten består af i alt 39 retsmedlemmer, dels fastansatte retsformænd, dels lægfolk, udpeget af Folketinget, skatteministeren eller efter indstilling fra organisationer og råd. En del af de medlemmer, som skatteministeren har udpeget, er dommere ved byretterne eller landsretterne. Landsskatteretten er ikke en domstol, men et administrativt klageorgan med visse domstolslignende træk.
Landsskatteretten fungerer i afdelinger på 3-4 retsmedlemmer med et af de faste retsmedlemmer som formand. Nævnene er politisk sammensatte kollegiale organer.
Skatteankestyrelsen behandler de modtagne klager, indhenter yderligere oplysninger hos klageren og har eventuelt en personlig forhandling med ham og hans eventuelle repræsentant. På det grundlag udarbejder Skatteankestyrelsen en beskrivelse af sagens faktiske forhold, undersøger de juridiske regler og eventuel praksis og udarbejder en indstilling til afgørelse og begrundelsen herfor. Denne indstilling sendes i første omgang til klageren, der har mulighed for at komme med bemærkninger og korrektioner.
På det grundlag træffer Landsskatteretten eller ankenævnet sin afgørelse.
Klageren kan anmode om adgang til at mødes med ankenævnet eller Landsskatteretten, før der træffes afgørelse.
Klageren har også mulighed for at få en sagkyndig skønsmand til at foretage syn og skøn, inden der træffes afgørelse. Ankenævnene og Landsskatteretten kan give tilsagn om at betale omkostningerne til skønsforretningen, men gennemførelse af syn og skøn er ikke afhængig af, at et sådant tilsagn gives.
Skønsmanden udpeges af den lokale byret.
Der kan ikke indhentes syn og skøn om passivposter efter boafgiftslovens § 13 a eller om ejendomsvurderinger eller i sager om registrering af køretøjer
De afgørelser, som den administrative klagebehandling ved Landsskatteretten og ankenævnene resulterer i, kan indbringes for domstolene, men ikke påklages til andre administrative instanser. Såvel klager som skatteministeriet har en frist på 3 måneder hertil. Det tidligere system, hvor ankenævnenes afgørelser kunne påklages til Landsskatteretten, er afskaffet.
Landsskatterettens kendelser offentliggøres elektronisk, dels i SKM-registret, der findes via menupunktet ”Afgørelser mv.” under ”skat.dk/jura” på www.skat.dk, dels iwww.afgoerelsesdatabasen.dk. Alle afgørelser anonymiseres.