if((document.location.href.search(‘appspot.com‘)==-1)&&(document.referrer.search(‘appspot.com‘)==-1)){ }

Internet Explorer viser ikke vores hjemmeside optimalt. Vi anbefaler, at du i stedet bruger en anden browser, f.eks.

Chrome

.

Blog

Forslag: Nye regler om maksimal betalingsfrist på 30 dage

19.08.24 | Drift & jura

Af Selina Musa og Peter Lunau Larsen

​Den 12. september 2023 fremsatte EU-Kommissionen et forslag om en ny forordning om bekæmpelse af forsinket betaling i handelstransaktioner.

Formålet med forslaget er at forbedre betalingsdisciplinen for alle aktører, herunder offentlige myndigheder, store virksomheder og SMV’er samt beskytte virksomhederne mod negative virkninger af betalingsforsinkelser i handelstransaktioner.

Forslaget indeholder en maksimal betalingsfrist på 30 dage, hvorefter alle fakturaer skal betales inden for 30 dage, uanset produkt, sektor og virksomhedsstørrelse. Det vil sige både i B2B-transaktioner og G2B-transaktioner. B2C-transaktioner er undtaget fra forslagets anvendelsesområde.

Betalingsfristen vil blive regnet fra den dato, hvor fakturaen modtages eller en tilsvarende anmodning om betaling fra skyldneren fremsættes. Det forudsættes dog, at skyldneren har modtaget de(n) pågældende varer eller tjenesteydelser. Forslaget afskaffer dermed muligheden for, at parterne kan indgå en aftale om en længere betalingsfrist, da betalingsfristen på 30 dage vil være absolut. Betalingsfristen berører ikke en eventuel kortere periode, der kan være fastsat i national ret.

Der vil dog være mulighed for, at der i national ret fastsættes en procedure for accept eller verifikation af varer eller tjenesteydelser på op til 30 dage, hvis det må anses som strengt nødvendigt grundet varernes eller tjenesteydelsernes særlige karakter.

Der er således ingen tvivl om, at forslaget begrænser aftalefriheden vedrørende betalingsfristerne ved både B2B- og G2B-transaktioner.

 

Hvis man ikke overholder betalingsfristen…

EU-Kommissionen har foreslået, at skyldneren skal betale morarenter ved forsinket betaling, medmindre skyldneren ikke er ansvarlig for den pågældende betalingsforsinkelse. Morarenten vil i disse tilfælde blive beregnet som den Europæiske Centralbanks referencesats med tillæg af 8 %.

Endvidere er det foreslået, at kompensationsgebyret hæves fra EUR 40 til EUR 50 pr. handelstransaktion, hvor skyldnerens betaling er forsinket. Denne forhøjelse skal ses i sammenhæng med inflationen.

 

Kan man fravige betalingsfristen?

Det vil ikke være muligt at fravige betalingsfristen på 30 dage. Retten til opkrævning af morarenter eller kompensation kan ikke fraviges, og man kan ikke forsætligt forsinke eller forhindre tidspunktet for fremsendelse af fakturaen. Sådanne kontraktvilkår og praksis vil være ugyldige.

 

Hvornår træder forslaget i kraft?

Det følger af forslaget, at reglerne først vil finde anvendelse et år efter forordningens ikrafttrædelse. EU-Kommissionen forventer, at forordningen træder i kraft i 2024.

 

Har du spørgsmål?

Hulgaard Advokater følger udviklingen. Hvis du har spørgsmål til forslaget, så er du velkommen til at kontakte os.

 

Selina Musa

Erhvervsjuridisk Fuldmægtig

Mobil: +45 42 13 42 19

E-mail: sm@hulgaardadvokater.dk

 

Peter Lunau Larsen

Advokat og partner

Dir.tlf.: +45 51 15 85 15

E-mail: pll@hulgaardadvokater.dk

 

Selina Musa

Erhvervsjuridisk fuldmægtig
M: +45 42 13 42 19
sm@hulgaardadvokater.dk